(след критичното открито писмо на наши колеги от 20 май и медийния му отклик)

Ние, група участници в инициативата “Българският Великден” , живеещи в България и по света и работещи в български, чуждестранни и мултинационални компании, банки и други институции, със съзнанието на формирали през последната година истинско и действено движение на млади българи по света и у нас за добруването на България, ясно заявихме на втората великденска среща, че нашите идеи са надпартийни, затова ги предложихме на всички националноотговорни политически сили. Оценяваме, че основните партии са ги разгледали и възприемат част от тях в своите предизборни програми.

Оценяваме и сме го декларирали, че през последните четири години на управление беше направено много за стабилизацията на страната и за нейния напредък към развитите европейски общества.

Съзнаваме обаче, че, преживял стотици години на войни и робство, десетки години на преходни периоди, на възход на надежди и срутване на кумири, нашият народ е изморен от обещания. Съзнаваме, че времето и хорското търпение не чакат, че е крайно наложително тази стабилизация да прерасне в растеж. За този растеж са нужни и нови лица, които със своята младост, енергия и ентусиазъм и в същото време със своите способности, знания, самочувствие и международен опит са призвани да го осъществят.

В предизборния период е естествено будни млади хора с професионални и обществини изяви, включително и в инициативата “Българският Великден”, да бъдат забелязани от политическите сили и да бъдат поканени в някоя от кандидат-депутатските листи – и те да приемат тази покана, за да имат възможност директно да осъществяват своите професионални и обществени идеи. Откроилите се във великденското движение Любка Василева Качакова и Николай Василев Василев са точно такива честни и способни българи и нашият парламент и държава само ще спечелят, ако ги имат. Затова се радваме на тяхната кандидатура за народни представители.

Това няма нищо общо с политическите пристрастия на всеки от нас – всеки е свободен и ще гласува по своята съвест. Българският Великден” съществува като независима група от хора – разнородни, понякога противоречиви, но обединени преди всичко от професионалните, етичните и националните ценности. От нас – великденци, зависи да запазим и по-нататък духа на движението – непримирим и действен. Затова и занапред няма да си спестяваме критиката към управляващите, които и да са след 17 юни, ако те дават повод за това. И ще продължим да следим и участваме от професионалните си позиции в осъществяването на големите проекти за развитието на България. Където и да се намираме по света.

Даваме си сметка за голямата и драматична стъпка, която Любка и Николай предприемат, отказвайки се от добрите си позиции в престижни световни компании в развития свят, за да се включат директно в тежката работа за повеждане на нашата страна към възход. Съзнаваме, обаче, че, ако станат част от управлението на страната, те ще поемат не само привилегиите, а и отговорностите за него. Ние и тогава ще продължим да подкрепяме професионалните, полезни и необходими за България действия от тяхна страна. Но в същото време ние ще останем същите зорки великденци и спрямо тях и ще бъдем критични към тях, както бяхме критични заедно с тях.

Пожелаваме им личен успех, а ние си пожелаваме в новия парламент да влязат наистина достойни българи. България има нужда от такива.

 

22.5.2001 г

От следните участници в “Българският Великден”:

1) Албена Ватралова, София
2) Петър Петров, Перник и Малайзия
3) Тодор Й. Тодоров, София
4) Владимир Каролев, София
5) Даниел Беловарски, Стокхолм
6) Алекси Андонов, Будапеща
7) Мариана Тодорова, Женева
8) Спас Николов, България
9) Христо Генчев, Лондон
10) Ем ил Петров, Лондон
11) Александър Сапунджиев, Лондон
12) Жасмина Колева, Лондон
13) Радко Михайлов, Лондон
14) Емилия Григорова, Лондон
15) Краси Катев, Лондон
16) Боян Стоянов, Ню Йорк
17) Стенли Гьошев, САЩ
18) Елисавета Костова, САЩ
19) Ася Стоянова, САЩ
20) Деси Личева, Холандия
21) Христо Велков, Брюксел
22) Веселин Василев, Брюксел
23) Явор Драганов, Белгия
24) Симеон Кирков, Белгия
25) Момчил Митев, Германия
26) Тодор Тодоров, София
27) Борис Иванов, Виена
28) Огнян Чамурлийски, София
29) Иван Енчев, Германия
30) Илиан Илиев, Йоханесбург
31) София Касидова, Прага
32) Ивета Танчева, Лондон
33) Светослав Граменов, София
34) Иванка Иванова Питрек, Германия – съмишленик на великденци
35) Николай Савов, Германия
36) Ведрин Желязков, София
37) Стефан Николов, Оксфорд
38) Краси Гаджоков – Торонто, Канада
39) Христослав Ангелов – Вашингтон, САЩ
40) Николай Колев – Сан Франсиско, САЩ
41) Орлин Мирчев – Сан Франсиско, САЩ
42) Биляна Раева, Брюксел
43) Люба Манолова, Холандия
44) Тaтянa Косekова, България
45)  Снежана Апостолова
46) Мирела Александрова, София
47) Ганка Хаджипетрова, САЩ
48) Александър Петров, Виена
49) Светлозар Николов, Франкфурт
50) Павел Лазаров, Милано

Share